Anuario 1998

Alemania
Argelia
Argentina
Birmania
Bolivia
Brasil
Chile
China
Colombia
Congo
Corea del Norte
Corea del Sur
Dinamarca
Ecuador
España
Francia
Gran Bretaña
India
Irlanda
Italia
Japón
Libia
Marruecos
Mauritania
Nigeria
Paraguay
Perú
Portugal
Sáhara Occidental
Sudáfrica
Sudán
Tailandia
Taiwán
Túnez
Venezuela
Sáhara Occidental
El proceso de autodeterminación sigue en vía muerta por el retraso del referéndum
Ton Galindo

El conflicte del Sàhara Occidental, que es remonta a l’any 1976, tot i que ha sofert temptatives d’arribar a una via de solució, a hores d’ara es troba en un punt mort.
El referèndum d’autodeterminació que ha de posar fi al conflicte, a hores d’ara encara no està del tot decidit quant a la data de la seva celebració. Les pressions per part del Marroc, que no vol deixar perdre l’oportunitat de fer-se amb aquesta part del desert, i la poca eficàcia de les Nacions Unides davant aquest conflicte, van provocant que la solució que ha de portar a milers de sahrauís a poder tenir una nació propia, estigui encara molt lluny.

La identitat dels sahrauís

El fet que aquesta població es trobi des de fa 23 anys en una situació d’exili forçat, té les seves arrels en el procés de descolonització que es va fer tard i malament.

Els sahrauís estan instal.lats en territori algerià, al voltant de Tinduf, en camps de refugiats des de l’hivern de l’any 1975, en una zona del desert, la Hamada.

L’intent de les Nacions Unides d’alaborar el referèndum d’autodeterminació, actualitzant el cens de 1974 que va fer Espanya i que era de 74.000 persones, no està ben vist pel govern d’El Marroc, que intenta col.locar 160.000 votants més, per tal que el referèndum li sigui favorable.

Actualment, El Marroc té 80.000 soldats a la frontera que li costen 3 milions de dòlars, més de 450.000 pessetes al dia. D’altra banda queda per per solucionar el desmantellament dels 5 milions de mines, més de 25 per cada sahrauí i per la qual cosa, el govern marroquí ha de fer entrega dels mapes de posicionament.

De moment el referèndum està aplaçat fins a finals de l’any 1999.

Algèria acusa El Marroc d’incrementar les forces a la frontera comuna i de recolzar els islamistes del GIA. Per la seva part, El Marroc acusa Algèria d’intent de desastabilització del règima alauita.

Segons Kofi Annan el referèndum es possible el desembre de 1999, tot i que les Nacions Unides opina que no hi poden fer gaire coses, ja que es tracta sobretot d’un problema polític que han de solucionar les dues parts implicades.

esto es una prueba de texto falso para poder completar el artículo sobre los corresapondientes conjuntos geopolíticos.esto es una prueba de texto falso para poder completar el artículo sobre los corresapondientes conjuntos geopolíticos.esto es una prueba de texto falso para poder completar el artículo sobre los corresapondientes conjuntos geopolíticos.esto es una prueba de texto falso para poder completar el artículo sobre los corresapondientes conjuntos geopolíticos.esto es una prueba de texto falso para poder completar el artículo sobre los corresapondientes conjuntos geopolíticos.esto es una prueba de texto falso para poder completar el artículo sobre los corresapondientes conjuntos geopolíticos.esto es una prueba de texto falso para poder completar el artículo sobre los corresapondientes conjuntos geopolíticos.esto es una prueba de texto falso para poder completar el artículo sobre los corresapondientes conjuntos geopolíticos.esto es una prueba de texto falso para poder completar el artículo sobre los corresapondientes conjuntos geopolíticos.

Cronología año   1998

13 de gener. L’ONU atura l’elaboració del cens del Sàhara. El Marroc impedeix l’accès de xeics del moviment per la independència del Front Polisari a l’aeroport d’El Aaiún.

21 de febrer. El cens del Sàhara ja té comptabilitzats 90.000 noms, segons informa la missió de l’ONU per el Sàhara.

15 d’abril. Kofi Annan amenaça de revisar la missió de l’ONU al Sàhara pels retards en l’elaboració del cens electoral del referèndum d’autodetreminació que ha d’estar acabat el 31 de maig.

5 de maig. Possible ajornament del referèndum que estava previst pel 7 de setembre.

1 de juny. Més de 120.000 sahrauís censats per l’ONU fins al 29 de maig.

25 d’octubre. Milers de sahrauís pendents del Suprem.

novembre. L’Assocssiació sahrauí de curses de dromedaris africans organitza una trobada sota el tema “El Sàhara marroquí, quan l’història parla”, en la qual han participat investigadors universitaris i intel.lectuals. En aquesta trobada en la qual ha nassistit nombrosos convidats s’han presentat comunicacions exposant el caràcter marroquí del Sàhara, des del punt de vista històric, geogràfic, polític, econòmic, cultural, social i diplomàtic i demostrant els llaços que uneixen els territoris meridionals amb el Marroc.


Periodismo Internacional © 2022 | Créditos
Facultat de Comunicació Blanquerna - Universitat Ramon Llull
Aviso legal | Política de protección de datos | Política de Cookies